Hurghadai búvárkodás

Hurghadai  búvárkodás a Vörös-tengerben. Sokan csak azzal a céllal utaznak Hurghadára, hogy búvárkodjanak, sőt van egy réteg, aki csak repülőjegyet vesz és befizet egy búvárszafarira.

A Vörös tenger


Hurghada búvárkodásA természet egyik leggyönyörűbb ajándéka. Kristálytiszta vizével, színes zátonyaival, ritka halfajaival a világ egyig legkedveltebb búvárparadicsoma.

A parttól elérhető korallzátonyok, a turista falvak és üdülőhelyek minden sportolási igényt kielégítenek. Hatalmas sivataggal körülvett Vörös tenger 2000 km hosszan terül el az északi az Aqaba öböltől, a déli Bab el Mandeb ig.

A part mentén végig korall szirtek alakultak ki és nagyon sok szempontból különleges a terület, a víz hőfoka viszonylag állandó. Nyár folyamán, a víz hőmérséklete a maximális 26-27 C◦, és télen is sem esik 22 C◦ alá. A ritka viharok és csapadékmennyiség, valamint gyenge áramlatok megakadályozzák az üledékek lassú korallnövekedést – ezzel gyönyörű látványt nyújtva.

A magas hőmérséklet következében kialakuló alacsony páratartalom és a párolgás magas mértéke- a Vörös tengert az egyik legsósabb élővilágot tápláló tengerévé tette a világ tengerei közül. A sótartalom eléri a 4,1%-ot és ez által helyi fajok számos változata fejlődött ki. Ennek eredményeként a terület az egyik leggazdagabb a különböző tengeri fajok koncentrációjában a trópusi tengerek között.

Hurghada


Hurghada utazás El-GounaHurghada valamikor csak egy egyszerű halászfalú volt. Most kristálytiszta vízével, érintetlen zátonyaival és nagymennyiségű hajóroncsaival az egyik legkeresettebb turista célállomássá vált Egyiptomban. A part mentén, több mint 30 kilométer hosszan húzódó szállodasorával, Hurghada minden látogató igényét képes kielégíteni, a búvárkodástól, a szörfözésig és sivatagi szafarikig. Választhatunk 5 csillagos hoteltől az egyszerű panzióig. Hurghada világszinten a legjobb búvárhelyek központjaként vált ismertté. A szállodától néhány órányira olyan szigetcsoportok között lehetünk, ahol a merülő-helyek garantáltan ámulatba ejtik a legtapasztaltabb búvárokat is.Hurghada búvárkodásra alkalmas helyei

Careless Reef


Hurghadai búvárkodásA búvárok a nagy számban itt élő félig szelíd murénákról ismerik ezt a zátonyt. Az időjárás gyakran teszi a védtelen területet nehezen vagy egyáltalán nem merülhetővé. Maga a zátony két csúcsra összpontosul, amelyek érintik a nyílt tenger felszínét. A két csúcs közötti völgy körülbelül 16 méter mély, és számos merülési lehetőséget kínál azok számára, akiket nem vonz a mélymerülés. A nyeregtől néhány méternyire, keletre egy meredek fal zuhan jóval 40 méter alá, kirajzolódó arculata sok barlangot kínál a tapasztaltabb búvároknak. A zátony összetétele sokszínű, a legtöbb korall faj – mind a kemény mind a lágykorall teszik egy igen vibráló, életteli és érdekes korall élettérré, a híres angolnákkal együtt. A mélyvízi, zárt zátonyrendszer ideális a nyílttengeri kutatásra. Cápák előfordulására itt is annyira lehet számítani, mint más környékbeli zátonynál. Makréla, tonhal és barrakuda szintén gyakran látható. Nagy vonzerő az itt virágzó óriás és egyéb muréna populáció, köszönhetően a számos búvárvezetőnek, akik a rendszeres etetéssel majdhogynem háziasították őket. Az angolnák különböző méretűek, a faj legnagyobb méretének egyedei is nagy számban fellelhetők. Gyakran előjönnek a búvóhelyükről a búvárok jelenlétében.Giftun Seghir


Ez a látványos víz alatti fal a két Giftun sziget közül a kisebbik délkeleti oldalán fekszik. A hajók a sziget déli oldalán kötnek ki, ami a legjobb menedéket nyújtja akár egy éjszakára, akár csak egy ebéd erejéig való kikötésre. A keleti fal meredeken zuhan az óriási mélységbe. Nagyon erősen körvonalazott, és a sziklás oldalán néhány érdekes barlang található. Ezek közül néhány igen mélyen fekszik. Egy különösen lenyűgöző boltív húzódik keresztül 45-46 méter mélyen, de a legtöbb búvár számára ez túl mélyen fekszik. A zátony déli partján húzódó sekélyebb része kisebb kihívást nyújt, a 18 méter mélyről kezdődő mélységével.

A zátony mind kemény, mind lágy korallal jól fedett. A meredek fali rész kérkedik a fenomenális legyezőkorall társulásokkal csakúgy, mint a sűrűn nőtt ostorkorallal.

Erg Abu Ramada


Ez a kicsiny terület, egy korall-csúcscsoporton fekszik ahol, hihetetlen gazdag korallfejlődések és zátony halak gyűjteménye találhatók.

A csúcsokat gazdag korallréteg fedi, ahol a színes lágykorall az uralkodó néhány legyezőkorallal és igen nagyszámú köves fajjal együtt. A barlangok bejáratait és falait gyakran belepik dendronephthia és más élénken színes lágykorall kolóniák.

A halgazdagság szenzációs. Többek között egy olyan zátonyhal populáció is található itt a kedvező feltételek következtében, ami egy igen kis helyen koncentrálódik.

Az Akvárium


Sík, homokos tengerfenékről emelkedik ki 15 m mélyről, ez a terület még védettebb, mint Erg Abu Ramada. A terület viszonylag sekély és elég sík, kisebb korallcsoportosulások körül halad. A halvilág fenomenális, valószínűleg a terület leggazdagabbja. A kisebb zátonyhalak nagy számban megtalálhatók, a homokföveny „stingrays” és leopárdcápáknak szolgál otthonául. Makrellák, barrakuda és kis tonhalak gyakran láthatóak nagy rajokban a zátonyon túl, és mindig van esély, arra hogy szürke vagy fehér korallcápa haladjon el.

Umm Qamar


„Hold Anya” – arab nyelven – a déli vége egy hatalmas, zárt zátonynak. A kedvelt búvárterület a délkeleti oldalon található, ott ahol az uralkodó északi szél és hullámok megtörnek a sziget és a zátony nagy részén. A területnek egy meredeken lejtős fal formája van, 35 méter mélységig zuhanva alá. A fal szinte szobrászi, számos barlanggal büszkélkedik. Ezek közül egy, a sziget partjának felénél található, mely üveghalaktól igen zsúfolt. A korall szőnyeg foltos, de nagyszámú lágykorall található a sekélyebb részen, valamint jól felismerhető a legtöbb faj, mind a kemény mind a puha korall egyaránt. Egy nevezetes faj a fekete korall található itt, mely viszonylag ritka a legtöbb zátonyon. A halvilága érdekesebb, mint a korlátozott mennyiségű korall, miután a zátony zárt elhelyezkedése nagy számban vonzza a nyílt tengeri és a zátony fajok életteli közösségét. Gyakran láthatók cápák, csakúgy, mint barrakuda, makréla és trombita hal.

A testvérek

Nagy Testvér


A testvérek egy kis sziget pár, mely valójában a végtelen mélységből emelkedő két masszív zátony oszlop szabadon álló végei. Ezek az egyetlen lényeges zátonyok a területen, melyek mágnesszerűen vonzzák a számtalan nyílttengeri és zátonyhalakat, fenntartva egy hihetetlen sűrű és sokféle korall populációt, a majdnem elsöprő mértékű bőséges lágykorall növekedéssel mindkét oldalon. Nagy Testvér, a nagyobbik a kettő közül, kb. 1 kilométerre, északra fekszik testvérétől. A téglalap alakú földtömeg 400 m hosszú, és könnyen felismerhető viktoriánus kő világító tornyáról, ami a brit uralom hagyatékaként maradt itt.

A szigetpart körül egy keskeny zátonypad egy meredek falhoz vezet, mely jóval a sportmerülés határán túlra zuhan. Fantasztikus korall mező kezdődik a felszínén és folytatódik a mélybe. Makréla, tengeri ostor, „antipatharians” és mindezen felül gazdag lágykorall faj virágzik a nagy áramlatokban.

A halvilág több mint lenyűgöző, kezdve a kisebb korallsügértől a sekély területeken, egészen a legvarázslatosabb cápákig a mélyebb part mentén. A Nagy Testvér szintén büszkélkedik egy ronccsal az északnyugati oldalon, mely igen mélyen nyugszik. A hajó orra 30 méternél, a tat legalább 40 méter mélyen - az átlagbúvároknak túl mélyen fekszik – különösen messzire a legközelebbi kiegyenlítő kamrától. Az Aida nevű hajó, katonai csapatokat volt hivatott szállítani mely 1957-ben süllyedt el, egy meredek lejtőn ül, lágy korallal olyannyira fedve, hogy a hajótest és szerkezete egy bizarr növénytársuláshoz hasonlít. Lehetőség van behatolni a roncsba, de a mélység miatt nagyon óvatosnak kell lenni. Kevesebb, mint 100 méterre északra az Aidától, egy második, sokkal idősebb roncs fekszik a sekély vízben. Ott ahol az orrész 9 méter mélyen nekicsapódott a zátonynak, érdekes vagon kerék küllő gyűjteménnyel jelölték meg. A hajó a sekély vízből lefelé halad 40 méter mélységbe, ahol is a hajótest megrepedt. A tatrész ez alatt fekszik. Többé-kevésbé álló helyzetben feküdt meg és idővel teljesen belepte egy csodás lágy korall képződmény. Ez az egyik leghihetetlenebb merülés a Vörös-tengeren. Egyes csoportok egy teljes hetet vagy többet is eltöltenek itt. A zátony elzárt fekvése teszi ritka csemegévé a kiváltságos búvárok részére.

Kis Testvér


A Kis Testvér, a Nagy Testvér mellett valójában csak méreteiben kisebb, a lágy korall szaporulat oly hihetetlenül gazdag, hogy a felső harmincméternyi réteg úgy tündököl, mint egy káprázatos horgolt terítő a zátony felett. Ez a lélegzetelállító korall valószínűleg Eilattól és Eiruteráig a lehető legszebb látvány. A Nagy testvért nagy területen betakarja a halraj elzárva teljesen a fénytől. Sebészhal, unikornis és aligátorteknős megszámlálhatatlan tömegben úsznak el csillámló rajokban, mely raj annyira hatalmas, hogy nem látható hol kezdődik és hol ér véget. Ha le tudja venni a szemét a halrajról, itt annyi más zátonyfajt találhat, amennyit el tud képzelni. A kékségen kívül a show folytatódik a nyíltvíz hihetetlen sokféleségével. Mint a Nagy Testvér, ez a terület is vonzza a cápákat, mint például a fehéruszonyú, kalapácsfejű, tigris és még a fenyegető óceáni fehéruszonyú cápát is. Még a fenséges cetcápa is mindig egy csábító lehetőség. Szavakkal nem lehet leírni a merülés élményét.